U kuhinjskom raju

Gradsko kazalište lutaka Rijeka: David Petrović, Palačinka mog života, red. David Petrović

 • Gradsko kazalište lutaka Rijeka: David Petrović, Palačinka mog života, red. David Petrović

  Opća besparica, u kojoj veliki kazališni projekti postaju kategorijom mislene imenice, širom otvara vrata malim pričama i malim autorima. Dobro, vjerojatno pretjerujem, a glumac-lutkar David Petrović u matičnoj kući, Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, dobio bi prigodu, bez obzira na financijske situacije, ostvariti autorski projekt u kojem animira, glumi i izvodi songove. Palačinka mog života nepretenciozna je, polusatna zabava za velike i male uz koju će djeca, nadamo se, usvojiti poneku pametnu na temu zdrave prehrane, a njihovi roditelji uvidjeti da za dobru zabavu i maštovitu igru ne trebaju skupe igračke.
  Gradsko kazalište lutaka Rijeka: David Petrović, Palačinka mog života, red. David Petrović
  Priča u kojoj kuhar odlučuje sudjelovati u natjecanju za najbolju palačinku Petroviću omogućuje igru stvarnim kuhinjskim artiklima, posuđem i namirnicama, u scenografskom okviru prilagođenog kuhinjskog pulta. Pri tom posuđe ostaje alat, a namirnice postaju autentični scenski likovi s karakterom, primjerice jaje je grintavo i stalno ljuto, brašno dobrodušno... Uglavnom brašno, mlijeko i jaje (kutija je animirana kao lutka zijevalica) komisija su koja na audiciji bira sastojke za nadjev palačinke života. I sastojci su pravi: špinat i blitva koji pjevaju i plešu (blitva pleše Linđo), te šunka koja izvodi mađioničarske trikove dobivaju prolaznu ocjenu, a čokolada ispada. U prigodnom reklamnom bloku pojavljuje se domaća skuta koja kao vrhunska zdrava namirnica ulazi u nadjev izravno, bez audicije. Petrović zatim doista mijesi, reže, miksa, riba... i peče palačinku.

  Gradsko kazalište lutaka Rijeka: David Petrović, Palačinka mog života, red. David PetrovićSlijedi televizijski prijenos natjecanja za najbolju palačinku što ga vodi Tarik Filipović (zanimljivo je rješenje u kojem je voditelj tek maska što je Petrović nosi na zatiljku, a prizore igra publici okrenut leđima). Konkurenti u natjecanju su lutke tipizirane glazbenim brojem što ga izvode: američka palačinka, kauboj iz Alabame, nalik je na hamburger, talijanske palačinke u paru pjevaju „nutella per me“, a turska kebab-palačinka u pjesmi ocrnjuje protivnike. Nakon što je turska palačinka diskvalificirana zbog nesportskog ponašanja, stručni sudac procjenjuje da je američka palačinka plastična, talijanske su spužvaste, a domaća je jedina prava i zdrava.

  Predstava je na rubu: lutkarstva/animacije, reality showa, mjuzikla, viška stereotipa i općih mjesta. Unatoč tome što je predstava najavljena kao projekt bez čvrstog predloška podložan improvizaciji, Petrović situaciju drži pod kontrolom, mimo općeg dojma razbarušenog kuhinjskog nereda. Zapravo, njegova glumačka energija i dinamika kojom neprestano komunicira s publikom vješto izbjegavajući situacije u kojima bi pretjeranostima kupovao smijeh, najveće su odlike predstave. Vrijedi istaknuti i glazbu koju Srđan Badurina izvodi uživo na električnoj gitari, kao bitan dramaturški element, obzirom da je cijela priča građena na razgovoru kuhara i njegova prijatelja – gitare.

  David Petrović osmislio je projekt Palačinka mog života nadahnut radionicom što ju je polazio u francuskom Charleville-Mezieresu kod jednog od najpoznatijih Punch&Judy izvođača, Roda Bunetta. Bit će zanimljivo gledati u kom će se smjeru dalje razvijati ta glumačko-lutkarska priča.

  © Tatjana Sandalj, KAZALIŠTE.hr, 21. svibnja 2012.
  Gradsko kazalište lutaka Rijeka: David Petrović, Palačinka mog života, red. David Petrović
  David Petrović
  Palačinka mog života
  redatelj David Petrović
  premijera 26. studenoga 2011.
  autorski projekt Davida Petrovića
  izvode: David Petrović, Srđan Badurina, Sanjin Seršić

Piše:

Tatjana
Sandalj