Opčinjeni mladac i vizija

Kazalište Hotel Bulić, Zagreb: Alexandre Dumas (sin), Dama s kamelijama, red. Senka Bulić

 • Kazalište Hotel Bulić, Zagreb: Alexandre Dumas (sin), Dama s kamelijama, red. Senka Bulić

  Zagrebačka Tvornica Kulture, u kojoj je održana premijera novog projekta Senke Bulić, nikad se dosad nije činila tako prostranom. U isto vrijeme, sve ono što nije činilo sam scenski prostor – bilo je ispunjeno čistim emocijama, kako publike koja je zaneseno promatrala sve ono što se događa pred njom, tako i glumaca koji su odisali posebnom energijom od početka do kraja izvedbe. Možda se čini neobičnim započeti kazališnu kritiku analizom scenskog prostora no upravo je veliki (bračni) krevet, okružen dugim prozirnim zastorima, ono što je predodredilo cjelokupni koncept ove predstave. Krevet je smješten u centralnom dijelu nemalog prostora i samim time je izložen besramnim pogledima gledatelja. S obzirom da krevet predstavlja intimni prostor onih koji se nalaze u njemu i kojima pripada, upravo se zbog toga ova predstava žanrovski može okarakterizirati kao intimistička. A to potvrđuje i dvoje glumaca, Senka Bulić i Stipe Kostanić, koji su sve, samo ne stranci.

  Kazalište Hotel Bulić, Zagreb: Alexandre Dumas (sin), Dama s kamelijama, red. Senka BulićSenka Bulić, redateljica i glumica, erotizirano je pristupila tekstu romana. Secirajući Dumasov tekst, odlučila se na izdvajanje tek dvaju likova, zaljubljenog dvadesetogodišnjaka Armanda Duvala i fatalne zavodnice Marguerite Gautier, te tako naglasila njihov međuodnos. Mladost je suprotstavljena iskustvu, žena muškarcu, racionalnost emocijama, početak življenja umoru. Dualnošću, koja se provlači cijelom izvedbom, dramaturginja ne udaljava same likove, kao ni publiku od njih. Ni u jednom trenutku se njihovi postupci, unatoč hiperbolizaciji emocija koja im zamućuje čvrsto uporište, ne čine suludima. Dapače, čine se posve logičnima u datom trenutku i situaciji.

  Zasigurno, jedan od razloga tomu su i sami glumci koji su svojom uvjerljivom igrom oduševili publiku. Senka Bulić je briljantnim scenskim nastupom pokazala svu raskoš svog talenta hrabro se ogolivši na sceni čineći svoju izvedbu potpuno erotiziranom, no nimalo vulgarnom, a potom dominantnom ulogom kojom se harmonično nadopunjavala s mladim Stipom Kostanićem. Kostanić je bio uvjerljiv kao podčinjeni i opčinjeni mladac zaljubljen u viziju žene koju je sam kreirao. Kemija između dvoje glumaca gotovo je opipljiva te ispunjava cijeli prostor. Erotska napetost koja prerasta u ljubavnički odnos o kojemu oboje ovise čine ovu predstavu baš onime što ona jest – intimno sjećanje na pokušaj ljubavi i voljenja.

  Brojne reminiscencije, neizostavni monolozi i dugi dijalozi karakteriziraju ovu Damu s kamelijama. Smještanje izvedbe u zatamnjeni prostor Tvornice kulture još je jednom pokazano kako je malo potrebno za veliku predstavu. Senka Bulić i Stipe Kostanić svojom su glumom, energijom i povezanošću odličan Dumasov tekst učinili životnim i potpunim, a to je pravo kazalište.

  © Zvjezdana Balić, KAZALIŠTE.hr, 29. prosinca 2014.
  Kazalište Hotel Bulić, Zagreb: Alexandre Dumas (sin), Dama s kamelijama, red. Senka Bulić
  Alexandre Dumas (sin)
  Dama s kamelijama
  redateljica Senka Bulić
  premijera 21. prosinca 2014.
  dramaturgijaVesna Đikanović, scenograf Tomislav Ćurković, glazba Tomislav Ćurković, kostimograf Oliver Jularić, dizajner svjetla Nikša Mrkonjić
  izvode: Senka Bulić, Stipe Kostanić

Piše:

Zvjezdana
Balić