Stilska neujednačenost

Kazalište lutaka Zadar: Vjera Vidov, San, red. Vjera Vidov

 • Kazalište lutaka Zadar: Vjera Vidov, San, red. Vjera VidovKazalište lutaka Zadar postoji više od šezdeset godina i ostavilo je neizbrisiv pečat u hrvatskoj lutkarskoj umjetnosti. Njegujući raznovrsne tipove lutkarskih tehnika, kao i kazalište živog glumca, stvaraju predstave za djecu, mlade i odrasle. Ugošćuje i surađuje s velikim uspjehom s hrvatskim i međunarodnim redateljima i kazališnim pedagozima. Praksa da glumci budu redatelji, dramaturzi, koreografi ili autori glazbe (time i dramaturzi glazbenog dijela predstave) nije neuobičajena. Vrlo često baš takvi redatelji daju akterima predstave veliku slobodu da demonstriraju svu zanatsku vještinu i talent. Također to može donijeti opuštajući odmak od danas sve skupljih premijernih produkcija kojim kazalište nastoji održati korak s ostalim produkcijskim kućama te sve zahtjevnijom i razmaženijom publikom. KLZ ovom je prilikom dalo priliku svojoj članici, glumici Vjeri Vidov, da se okuša i u režijskom vodama, a ona je kreirajući predstavu San, oko sebe okupila tim svojih kolega i prijatelja.

  Vjera Vidov istovremeno je i autorica teksta koji je dobrim dijelom napisan u stihu. Predstava namijenjena djeci starijoj od šest godina zaodjenutu u bajku obrađuje suvremenu tematiku. Roditelji puno rade i često putuju zbog čega su rijetko kod kuće. Dječak Viktor kojeg čuva baka, osjeća se napušten i nevoljen. Zbog toga ima noćne more koje mu pokušava odagnati mala vila bez krila. Kada to uspije, vila dobije krila, a Viktor je zadovoljan i zahvalan baki na čuvanju i roditeljima koji se, kao je spoznao, ipak brinu za njega. Tematika je suvremena s motivima fantastičnog, no realizirana na tradicionalan, čak staromodan način. Uvjetovanje opstanka vilinskog svijeta izvršenjem raznih zadataka i poštivanjem pravila svijeta fantastike, nepotrebno zakomplicira priču i dramaturški je neučinkovito.
  Kazalište lutaka Zadar: Vjera Vidov, San, red. Vjera Vidov
  Paola Slavica višestruko je dokazana talentirana mlada glumica, poželjna je za svaku ulogu. Ona razvija svoj lik Vile razvija od razmažene, djetinjaste djevojčice do zrele i dobronamjerne osobe. Kako bi uspostavila ravnotežu između bajke i dojma izazvanog zastrašujućim noćnim morama uvjerljivo prikazanih pored nje na sceni, upala je u prenemaganje koje se gubi tek pred kraj predstave. Dječak Viktor kojeg animira redateljica Vjera Vidov uvjerljiv je zbog jednostavnosti i funkcionalnosti izvedbe. Scenografsko rješenje kućice sa snovitim prozirnim krovom koje, uz pomoć video projekcije Lore Božanić, odražava psihičko stanje glavnog junaka i gledatelju ocrtava njegove noćne more, najbolji je dio predstave. Motiv knjige, iako duhovito i zaigrano izveden, ne korespondira sa ostalim elementima prisutnima na sceni te se čini kao da je zalutao iz neke druge predstave. Sugestivna glazba Jurja Arasa naprosto je presnažna u bajci za djecu.

  Svi segmenti predstave (scenografija, glumci, lutke, glazba, kostim) sami za sebe profesionalno su zanatski ostvareni, no čak kada su i scenski opravdani, ne komuniciraju međusobno na pozornici. Stilska neujednačenost temeljno je obilježje uprizorenja. Režijska i dramaturška nedosljednost usporava organski tempo predstave i ona postaje razvučena, s jednakim naglascima na svim elementima, bili oni više ili manje značajni. Autorsko-izvođačka ekipa predstave je na konferenciji za novinare naglasila da je San na tragu pomaknuta svijeta Tima Burtona, autora sjajnih filmova kao što su primjerice Beetlejuice (1988), Edward Škaroruki (Edward Scissorhands, 1990) ili Predbožićna noćna mora (The Nightmare Before Christmas, 1993) koji njeguje poetiku gotičkih, mračnih, duhovitih fantastičnih horora. San je poprilično mračan, no njegova je duhovitost upitna.

  © Sanja Petrovski, KAZALIŠTE.hr, 28. ožujka 2015.
  Kazalište lutaka Zadar: Vjera Vidov, San, red. Vjera Vidov
  Vjera Vidov
  San
  redateljica Vjera Vidov
  premijera 5. ožujka 2015.
  scenografija i lutke Robert Košta, projekcija / likovni suradnik Lora Božanić, glazba Juraj Aras, oblikovanje svjetla Ivo Nižić / Frane Papić, oblikovanje tona Mate Petričević, inspicijentica Radojka Kozulić, krojački radovi Nataša Perović, stolarski radovi Marijan Nižić
  izvode:  Paola Slavica (San Vila), Vjera Vidov (Dječak Viktor), Sanja Zalović (Knjiga)
  glasovi: Zlatko Košta (Vilenjak), Anđela Ćurković Petković (List knjige, Vila smutljivica), Tamara Šoletić (Vila smutljivica)

kritike i eseji