Kad se pokvari lampica

Teatar Tirena, Zagreb: Tina Hofman, Nina Horvat, Petra Težak, To je to?, red. Tina Hofman

 • Teatar Tirena, Zagreb: Tina Hofman, Nina Horvat, Petra Težak, To je to?, red. Tina Hofman

  Nova premijerna predstava Teatra Tirena bavi se tugovanjem uslijed gubitka bliske osobe i prolaznošću života te kako se oni najmlađi nose s tim. Predstava je nastala prema ideji Margarete Milačić, a koncept su osmislile redateljica Tina Hofman, dramaturginja Nina Horvat i glumica Petra Težak dok je glazbu skladao, i uživo je izvodi, renomirani glazbenik gitarist Darko Horvat. Predstava To je to? namijenjena je djeci predškolskoga uzrasta, a donosi priču o gubitku bliske osobe, u ovom slučaju voljenoga člana obitelji djevojčice Sare. Složena problematika odnosa života i smrti djeci je prikazana u formi koja vješto spaja glumačke i glazbene dionice, uz živu glazbu, pripovijedanje, pjesmu, elemente neverbalnog kazališta te animaciju i manipulaciju predmeta i objekata, pokušavajući djeci približiti situaciju gubitka i objasniti što se sve događa u nama i oko nas kad nekoga više nema. Kako se u takvim situacijama ponašaju odrasli, kada, i sami shrvani gubitkom voljene osobe, djeci moraju objasniti gdje je onaj koji je umro, što se dogodilo s njim, i s njegovim tijelom. Jer ako je tijelo prestalo raditi, djeca se mogu upitati može li se to tijelo popraviti? Ili nabaviti drugo? Ta i mnoga slična pitanja djeca postavljaju odraslima koji često ne znaju što bi odgovorili.

  Teatar Tirena, Zagreb: Tina Hofman, Nina Horvat, Petra Težak, To je to?, red. Tina HofmanU dječjoj svakodnevici najvažnije mjesto zauzima igra. Djevojčici Sari tako upravo igra s lampicom Sunčicom služi kao nadomjestak za baku. Kako dijete ne može osvijestiti realni gubitak, na taj je način upotpunjena praznina odlaskom voljene bake. Tek nakon što se djevojčici pokvari lampica, ona postaje tužna. Prije toga ona ne razumije što znači da je baka umrla.

  U prvom planu je razigrana i duhovita glumačka igra Petre Težak, u minimalističkom scenskom okruženju koje čine odjeća na vješalici koja predstavlja Sarinu obitelj, sanduk i žuta lampa koja je ujedno i središnji scenski znak predstave. Naime, uz samu glumicu i predmet je pokretljiv zbog svojega fleksibilnog tijela. U ovoj nepretencioznoj izvedbi, uz uspjelu glumačko-glazbenu suigra, svakako tako valja pohvaliti i izvedbu lampice Sunčice, i to ne samo u smislu tehnološke izvedbe, jer i sama lampica čini ravnopravnog glumačkog partnera na sceni. Petra Težak vješto uključuje taj svjetleći objekt u svoju glumačku igru. U njezinoj je izvedbi u prvom planu tjelesno, fizičko kazalište. Govor je reduciran, a na sceni ga vješto zamjenjujuju glazba i pokret. Scenske su dionice sastavljene i od niza glazbenih umetaka i repetativnih dječjih pjesmica. Narativno je tako zamijenjeno vizualnim, uz omniprezentan ekspresivni pokret. Upravo je tu značajno iskustvo Tine Hofman koja potpisuje režiju, a ova je predstava svojevrsni nastavak na njezinu predstavu Lucid Interval čija su polazna točka praznina i dvije paralelene stvarnosti. Nadahnuta intimnim prostorima Tina Hofman u ovoj predstavi za djecu predškolskog uzrasta kroz pokret, tekst i fotografiju istražuje šok uzrokovan potpunom i iznenadnom promjenom, prostor u kojemu tijelo i um žive jednu stvarnost, a okolina diktira drugu. Prostor je to između normalnosti i kaosa koji nastanjujemo uslijed iznenadnog gubitka voljene osobe.

  © Irena Boćkai, KAZALIŠTE.hr, 7. travnja 2015.
  Teatar Tirena, Zagreb: Tina Hofman, Nina Horvat, Petra Težak, To je to?, red. Tina Hofman
  Tina Hofman, Nina Horvat, Petra Težak
  To je to?
  redateljica Tina Hofman
  premijera 28. veljače 2015.
  koncept Tina Hofman, Nina Horvat, Petra Težak, dramaturgija Nina Horvat, glazba Darko Horvat, kostimografija Anamarija Filipović Srhoj, dizajn Sara Pavleković Preis i Dora Kasun, izrada Lampice Sunčice Mihael Giba, izrada kostima Suzana Tkalčec i Anamarija Filipović-Srhoj, fotografije: Marcus Fernando, prema ideji Margarete Milačić
  izvode: Petra Težak, Darko Horvat

kritike i eseji