Izvrsna zabava

Scena Martin Hrvatskog doma Vukovar: Hrvoje Zalar, Fljuf i Žljuf, red. Robert Raponja

 • Scena Martin Hrvatskog doma Vukovar: Hrvoje Zalar, Fljuf i Žljuf, red. Robert RaponjaFljuf i Žljuf, lutkarsko-scenska igra u žanru klaunskog teatra Hrvoja Zalara u režiji Roberta Raponje, vodi nas u svijet dva svjetski poznata klauna Fljufa (Dominik Karakašić) i Žljufa (Antonio Jakupčević) koji su stigli u grad kako bi izveli dosad neviđenu predstavu. Pokušavajući se dogovoriti oko predstave koju će igrati, pripreme lutaka, scenografije i ostalih elemenata, simpatični dvojac će u maniri klaunskog teatra zabaviti publiku do suza raznim gegovima, sitnim nepodopštinama, žongliranjem, akrobatskim elementima, glazbom i pjesmom, a pritom će i tematizirati važnost prijateljstva, međusobnog uvažavanja i timskog rada. U silnom trudu da postave predstavu srest ćemo se s poznatim likovima Crvenkapicom, Vukom, zmajem Zmajom, Svetim Jurjem, ali u malo drugačijim pričama, sa sretnim krajem u kojem Crvenkapica pobjeđuje velikog zločestog zmaja kišom poljubaca.  

  Redatelj je vješto stvorio funkcionalni okvir primjeren djeci i temom i formom. Radnja je brza, aktivna, logična i jasna pa drži pozornost djece cijelo vrijeme (iako traje 40 minuta, što je za taj uzrast već na granici očuvanja koncentracije), a svi elementi primjereni su uzrastu 3+ koji je naveden u programskoj knjižici. Kroz zabavnu liniju radnje koja je evidentno dominantna, redatelj je vješto i nenametljivo provukao didaktički aspekt važnosti prijateljstva kao zajednički nazivnik oko kojega se gradi radnja. Uz to, u predstavi su prisutne i razne druge edukativne linije poput ljubavi, poštivanja, dobrote i oprosta, koje su jednako suptilno ugrađene u zbivanja na sceni. Simpatičnosti i privlačnosti cjeline pridonose i kostimi (majice na vodoravne linije, radni kombinezoni i papirnate kape – poput Super Marija i Luigia), klaunski nosovi te upotrijebljene lutke. Crvenkapica i Sveti Juraj su preslatke javajke, a Zmajo je lutka gigantica koju glumac nosi na sebi. Jedina mala zamjerka koju bih uputio timu jest činjenica da predstava toliko dobro funkcionira u komunikaciji s djecom da ih jednostavno vuče da aktivno sudjeluju u scenskim događanjima svojim komentarima, ali u konceptu to nije predviđeno pa glumci tu i tamo odreagiraju, međutim sve to ostaje na osobnom angažmanu glumca i trenutnoj improvizaciji. Šteta, jer bilo je tu puno prostora za intenzivnije uključivanje djece.
  Scena Martin Hrvatskog doma Vukovar: Hrvoje Zalar, Fljuf i Žljuf, red. Robert Raponja
  Mladi glumci Antonio Jakupčević i Dominik Karakašić izvrsno su ispunili svoje iznimno teške zadatke. Na raspolaganju imaju samo drveni paravan čiji se dijelovi mogu otvarati i zatvarati te preklapati i nešto rekvizita poput loptica, kanti, ljestava i s tim pred publikom grade cijeli svoj svijet. Njih dvojica uživo pjevaju i sviraju, animiraju lutke, trče, skaču, padaju, žongliraju, govore stiliziranim glasovima s ruskim naglaskom, a pri tome ne gube koncentraciju, jasni su u dikciji, lutkarskim impulsima i izvrsno surađuju jedan s drugim u partnerskoj suigri na sceni od početka do kraja.

  Fljuf i Žljuf Scene Martin Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar, iznimno je zabavna, poletna i prpošna predstava, tematski i formom primjerena djeci koja kroz mješavinu klaunskog žanra, lutkarstva i izvrsnog dvojca u naslovnim ulogama zabavljaju i male i velike. 

  © Alen Biskupović, KAZALIŠTE.hr, 8. veljače 2016.
  Scena Martin Hrvatskog doma Vukovar: Hrvoje Zalar, Fljuf i Žljuf, red. Robert Raponja
  Hrvoje Zalar
  Fljuf i Žljuf
  redatelj Robert Raponja
  premijera 30. siječnja 2016.
  asistentica redatelja Gea Gojak, likovnost Đorđe Marković, glazba Dominik Karakašić i Antonio Jakupčević, kostimografija Maja Marković, Đorđe Marković i Gea Gojak, izrada lutaka Đorđe Marković, Gea Gojak i Bogdanka Sapka, scenografija Siniša Ardalić i Đorđe Marković
  izvode: Dominik Karakašić (Fljuf), Antonio Jakupčević (Žljuf)

Piše:

Alen
Biskupović