Jedan (ne)običan vikend

Gradsko kazalište mladih, Split: Dario Harjaček i Katarina Pejović, Dica, red. Dario Harjaček

 • Gradsko kazalište mladih, Split: Dario Harjaček i Katarina Pejović, Dica, red. Dario Harjaček

  Riječ dica splitska je dijalektalna inačica hrvatske riječi djeca. Dica je i naziv nove predstave splitskog Gradskog kazališta mladih koja se, fiktivno i stvarno, odvija u Splitu, ali tema kojom se bavi pripada i dici i djeci, neovisno o mjestu iz kojeg potiču i u kojem odrastaju. Od ukupno dvanaest glumaca koji se pojavljuju na sceni, samo njih pet profesionalni su glumci spomenutog kazališta, dok više od polovine glumačkog ansambla predstave čine srednjoškolci koji pohađaju radionice glume u GKM-u. Taj spoj iskustva s jedne strane i autentičnosti nadopunjene energičnim mladenačkim trudom s druge strane daje predstavi određeni šarm i simpatičnost. No, iskustvo i autentičnost ne nadopunjuju se samo u izvedbi, nego i u nastanku ove predstave kao koautorskog projekta glumaca koji su podijelili svoje osobne priče i životna iskustva s redateljem Dariom Harjačekom i dramaturginjom Katarinom Pejović, kako bi ih oni potom utkali u tkivo predstave.
  Gradsko kazalište mladih, Split: Dario Harjaček i Katarina Pejović, Dica, red. Dario Harjaček
  Dica su predstava namijenjena mladima od prvog razreda srednje škole pa nadalje, pretežno je didaktičkog karaktera i koncentrira se na jednu vrlo tešku temu nasilja u njegovim višeslojnim manifestacijama, ali unatoč tome ne propušta ustupiti prostor i zabavnim trenucima s kojima se većina srednjoškolaca može poistovjetiti. Predstava započinje predstavljanjem likova: njihovim izricanjem pogleda na sebe same i na ljubav. Odabir takvog početka predstave temelj je stvaranju proturječja u gledatelju nešto kasnije, jer koliko god je lako pronaći djelić vlastite stvarnosti u riječima kojima likovi definiraju ljubav i same sebe, toliko je teško priznati da se možda pronalazi i djelić vlastite stvarnosti u postupcima likova jednom kada se oni pretoče u nasilje – verbalno ili fizičko, prema samome sebi ili prema drugima.

  Definicije ljubavi koje daju likovi vrlo su bitne jer, upotrijebljene u predstavi koja propituje porijeklo i posljedice nasilja, dovode i do snažne poruke: mnogo se lošega može učiniti čak i u vjeri da se od nekoga samo traži (ili da se nekome samo pruža) ljubav. Pod okriljem ljubavi, straha i iskrivljenih razmišljanja čovjek si dopušta da svašta kaže, učini ili pak šutke pretrpi.
  Gradsko kazalište mladih, Split: Dario Harjaček i Katarina Pejović, Dica, red. Dario Harjaček
  Predstava je napravljena s namjerom da se nasilje i nasilničko ponašanje propituje i da se potakne društvo, a pogotovo one najranjivije u koje spadaju i mladi, da o njemu ne šute. Njezina se radnja odvija u samo 36 sati ukradenih od jednog običnog splitskog vikenda, tokom kojih se dvanaest likova, isprepletenih međusobno kroz obiteljske, prijateljske i ljubavne odnose, razotkriva na sceni u okviru svakodnevnih situacija od kojih se najbitnijim ispostavlja izlazak u noćni klub. U dogovaranju i realiziranju izlaska na površinu isplivavaju problemi vezani uz nedostatak samopoštovanja, želju za prihvaćanjem, ljubomoru, osamljenost, međusobno nerazumijevanje djece i roditelja, netoleranciju drukčijeg, poricanje – koji pomalo eskaliraju u svađe i uvrede, a u nekim slučajevima i u brutalno fizičko nasilje.

  Sve pohvale treba uputiti cjelokupnom glumačkom ansamblu koji se tokom izvedbe međusobno odlično nadopunjuje; srednjoškolcima koji su svoje uloge odglumili energično i vrlo autentično te onim iskusnijima koji su prikazali razinu svog iskustva, načinu kojim su priče svih dvanaest likova međusobno isprepletene, što omogućava da se bez zauzimanja previše prostora stvori dodatna dubina odnosa te da se pridonese cjelokupnom dojmu. Zajednički rad cijelog tima rezultirao je predstavom koja progovara o nasilju na zanimljiv način, u kontekstima i situacijama koji su nam svima bliski, zbog čega se ne može napustiti kazalište da se bar još jednom o svemu viđenom ne promisli. Jer, dica je splitski naziv za djecu, ali to je jedino što je u ovoj predstavi usko vezano uz Split. Nasilje prikazano u predstavi nije ni splitska, ni teatarska, nego univerzalna tema.

  © Maja Dujmović, KAZALIŠTE.hr, 29. ožujka 2016.
  Gradsko kazalište mladih, Split: Dario Harjaček i Katarina Pejović, Dica, red. Dario Harjaček
  Katarina Pejović i Dario Harjaček
  Dica
  redatelj Dario Harjaček
  premijera 18. ožujka 2016.
  dramaturgija Katarina Pejović, izbor glazbe Dario Harjaček i Katarina Pejović, kostimi Ana Marin, scenografija Dario Harjaček
  koautori / izvode: Vanda Boban Jurišić, Nada Kovačević, Mia Vladović, Bojan Brajčić, Ivo Perkušić, Maja Šitum, Andrija Nazlić, Duje Baričić, Matea Marasović, Marin Maretić, Karla Matošić, Tina Baričević

Piše:

Maja
Dujmović