Zabavno i veselo

Teatar Naranča, Pula: Cvilidreta (prema braći Grimm), autori Marijana Matoković, Majkl Mikolić, Katja Rabar

 • Teatar Naranča, Pula: Cvilidreta (prema braći Grimm), autori Marijana Matoković, Majkl Mikolić, Katja Rabar

  Pulsko kazalište za djecu Teatar Naranča predstavilo je jednu od posljednjih ovosezonskih premijera –predstavu Cvilidreta. Bila je to njihova prva, i to vrlo uspješna, u potpunosti lutkarska predstava. Riječ je o diplomskom radu Marijane Matoković, inače suradnice toga kazališta koja je obradila bajku braće Grimm te ju pomoću živopisnih lutaka ispričala na djeci prihvatljiv način – kratko, jednostavno i duhovito. Cvilidreta je sluga pomalo naivnog kraljevića i njegov savjetnik. Kako se kraljevstvo našlo u financijskoj krizi, Cvilidreta ga je odlučio spasiti od propasti te pronašao mladu djevojku koja navodno može pretvoriti slamu u zlato. Djevojka je svojim darom doista pomogla kraljeviću i izbavila kraljevstvo iz duga, a između nje i kraljevića rodila se i ljubav. Idilu im remeti Cvilidreta, no na kraju se sve dakako sretno završi.

  Teatar Naranča, Pula: Cvilidreta (prema braći Grimm), autori Marijana Matoković, Majkl Mikolić, Katja RabarCvilidreta je uspješan autorski projekt Marijane Matoković, Majkla Mikolića i Katje Rabar, a vizualno oblikovanje i izradu lutaka te scenografiju potpisuju Ivana Živković i Sheron Pimpi-Steiner. Scenografija je jednostavna i efektna, može se reći – funkcionalna. Glumci se skrivaju iza paravana koji je zid dvorca ili pak kuće u kojoj žive mlinar i njegova kćerka. Uz lutke koje se pojavljuju na vrhu stoji tek poneki rekvizit, poput kuhinjskog stola. Kula dvorca na lijevoj strani pozornice iskorištena je u jednoj od dramski najsnažnijih scena – padu kraljevića s vrha dvorca (Cvilidreta ga je gurnuo). No, kako to u bajkama biva, spas je došao u zadnji čas u obliku čavla na koji se kraljević zakačio i koji je spriječio njegov nestanak u ponoru.

  Izvođački tim, koji čine autori predstave, glasovno je zadovoljio u zahtjevnoj izvedbi, dajući jasne i upečatljive glasove svim likovima: Majkl Mikolić utjelovio je mlinara, oca kraljevne i kraljevića, Katja Rabar kraljevnu, a Marijana Matoković Cvilidretu. Lutke su živopisne i dorađene do najsitnijih detalja te uspjelo dočaravaju karaktere likova. Jarkih su boja i jasnih crta lica i pomalo djeluju poput likova iz animiranih filmova. Riječ je o kombinaciji ginjola i stolnih lutaka, po čemu su te lutke posebne. Naime, one imaju nožice pa su animabilne, brze i bez problema se kreću scenom vođene vještim rukama svojih animatora pa sve djeluje vrlo zabavno i veselo. Posebno duhovito kretao se kraljević koji se hvatao za glavu i padao u nesvijest svaki put kada bi čuo za visinu duga u koji je zapao i time nasmijavao publiku.

  Autori su u predstavu dosjetljivo ubacili i mjehure od sapunice, uvijek dopadljive najmlađima, koji su pridonijeli bajkovitosti priče. Glazba Sandra Lučića dinamična je i vesela i stoga su je mališani itekako dobro prihvatili i pratili ritmičnim pljeskanjem, te toplim aplauzom ispratili ovu dopadljivu predstavu.

  © Paola Albertini, KAZALIŠTE.hr, 13. lipnja 2016.
  Teatar Naranča, Pula: Cvilidreta (prema braći Grimm), autori Marijana Matoković, Majkl Mikolić, Katja Rabar
  Cvilidreta
  autorski projekt Marijane Matoković, Majkla Mikolića, Katje Rabar
  premijera 30. travnja 2016.
  vizualno oblikovanje i izrada lutaka Ivana Živković, Sheron Pimpi-Steiner, scenografija Ivana Živković, Sheron Pimpi-Steiner, glazba Sandro Lučić, dizajn rasvjete Anton Modrušan, stolarski radovi Damir Šafar, mentorica Maja Lučić Vuković, fotografije Zoran Burazerović
  izvode: Majkl Mikolić (mlinar, otac kraljevne, kraljević), Katja Rabar (kraljevna), Marijana Matoković (Cvilidreta)

kritike i eseji