Predstava puna gegova, veselih kostima, pjesme i plesa

Teatar Naranča, Pula: Ana Đokić Pongrašić: Vitez željeznog srca, red. Luka Juričić • Prema tekstu Ane Đokić Pongrašić, u režiji Luke Juričića, pulsko dječje kazalište Teatar Naranča uprizorilo je praizvedbu predstave Vitez željeznog srca. Riječ je o zanimljivoj i duhovitoj priči smještenoj u razdoblje kada su romantika i ljubav bili pojmovi koji pokreću svijet.

  Glavni lik je Princeza koja je nesretno zaljubljena u Viteza čije je osvajačko srce usmjereno samo ka borbi i pronalasku (ne)postojećeg neprijatelja. Svakoga dana hrabri Vitez prolazi pored balkona tužne princeze, međutim uopće je ne primjećuje. Ali jednoga dana kada počne padati kiša i pada danima, tjednima, mjesecima pa čak i godinama, Vitezov oklop zahrđa baš u blizini Princezina dvorca.

  Luka Juričić režiser je predstave, a ujedno je radio i scenografiju te igra Princezu. Predstavu su aktualizirali poigravši se tematikom koronavirusa, pa rekviziter neplanski igra Viteza jer je glumac morao u samoizolaciju. To, dakako, dovodi do niza komičnih situacija jer je on nespreman za predstavu, neiskusan, a ne zna ni tekst. U tome se izvrsno snašao Irin Šime Rabar koji igra smotanog, zbunjenog i za scenu nezainteresiranog glumca tj. Viteza i Dadilju. Luka Juričić je, pak, sjajan i iznimno komičan u ulozi Princeze, posebno zbog raskošne haljine koju damski nosi.

  Redatelj se poigrao činjenicom da, ako princeza ne nađe svog princa ili u ovom slučaju viteza, njezin život nema smisla. Stoga je njezina želja da skrene njegovu pozornost na sebe veća no išta i ona se ne libi poduzeti sve što može da tu želju i ostvari. To je okosnica ove vrlo duhovite predstave.  Glazba je ono što obilježava većinu dječjih predstava ovog kazališta, pa je tako bilo i ovoga puta, a njihova je odlika ta da su mahom duhoviti i djeci i odraslima. Djeci, najčešće zbog brojnih zbog gegova i veselih kostima, pjesme i plesa, a odraslima zbog replika suptilno prožetih u tekstu koji nerijetko tematiziraju situaciju u društvu, politici ili gradu. Iako je scenografija manje bogata no inače, to se teško može zamjeriti s obzirom da je riječ o manjoj formi prilagođenoj epidemiološkoj situaciji.

  Uz zabavne songove, živopisne i razigrane scene, predstava je zabavila i djecu i odrasle.

  © Paola Albertini, KAZALIŠTE.hr, 25. ožujka 2021.

  Produkcija: Teatar Naranča, Pula
  Premijera obnove: 6. veljače 2021.


  Autorica: Ana Đokić Pongrašić
  Redatelj i scenograf: Luka Juričić
  Kostimografkinja: Marina Štemberger
  Autorica glazbe: Arinka Šegando

  Glume: Irin Šime Rabar i Luka Juričić

Piše:

Paola
Albertini