Predstava dobrog duha, zabavne priče i poučnih poanti

HNK u Varaždinu: Ivana Guljašević - Vesna Kosec-Torjanac, Krokodil Marko, red. Dubravko Torjanac

 • Simpatičan, nespretni krokodil putuje svijetom i upoznaje razne predjele i životinje, njihove karakteristike i osobine, učeći tako najviše o sebi i poštovanju drugih. Sažetak je to predstave Krokodil Marko, premijerno izvedene 11. rujna na Velikoj sceni HNK u Varaždinu u režiji Dubravka Torjanca. Tekst, nastao po motivima slikovnice Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom autorice Ivane Guljašević, potpisuje dramaturginja Vesna Kosec-Torjanac.

  Marko je radoznalo stvorenje – želio bi otkriti mjesto na kojem je život najljepši a stanovnici najbolji. Plemenit, pomalo naivan, svakako dobroćudan i simpatičan, kreće na put koji ga vodi u različita tipična podneblja – od pustinje, preko špilje i mora, sve do Antarktike. Tamo susreće životinje tipične za pojedino podneblje. Susreće, između ostalih, deve, šišmiše, kitove, pingvine, ptice, miševe. Svaka životinja ima neku osobinu, karakteristiku koja je izdvaja, a zgodno je uvedeno i poigravanje hrvatskim regionalnim razlikama i s njima povezanim stereotipima. Tako je, primjerice, deva spori Slavonac a šišmiš kajkavac koji parafrazira Krležine Balade Petrice Kerempuha. Epizodičnost putovanja dramaturški je prezentirana duhovito i dovitljivo, likovi koje Marko susreće na putu odreda su zabavni i poučni, ne djeluju namješteno ni značenjski zagubljeno.

  Likovno, Krokodil Marko u osnovi slijedi očekivanja. Lutke, scenografija i video-projekcije autora Ivana Duića, koji je odradio ogroman posao u oblikovanju vizualnog karaktera cijele predstave, uglavnom su ilustrativne, uz povremene pomake u duhovitost. Lutke pokazuju visoku razinu umješnosti u korištenju različitih tipova i lutkarskih tehnika – od minijaturnih ptica do goleme deve. Sve izgleda dobro, vizualno je lijepo, iako karakter nije osobito naglašen, odnosno nema prizora koji bi bili vizualno dovoljno upečatljivi kako bi se svojim pomakom od očekivanja upisali u pamćenje gledatelja.

  I dok lutke dobro izgledaju, način na koji se koriste u predstavi ostavlja dvojbe. Ne zbog animatora – a to su Nikša i Filip Eldan, dvojica vrlo vještih i iskusnih glumaca-lutkara, nego zbog, čini se, redateljskih odluka. Naime, lutke povremeno ispadaju iz igre, neobjašnjivo ne budu animirane ili lete po sceni, a ni njihova interakcija s protagonistom, krokodilom Markom, kojeg utjelovljuje Marko Cindrić bez korištenja lutaka ne djeluje uvijek sasvim logično ni u načinu na koji je koreografirana, a ni u proporcijama. Songovi, smješteni između postaja Markova putovanja, iako lijepo oblikovani, kao da povremeno usporavaju predstavu umjesto da je dinamiziraju što je, s obzirom na to da se radi o putovanju, također ne sasvim logična odluka.

  Sveukupno, Krokodil Marko predstava je dobrog duha, zabavne priče i poučnih poanti, no nedostaje joj ponešto izbalansiranosti u tehničkim rješenjima mizanscene, poput tretmana lutke u cjelini ili ritma te iste cjeline.

  © Leon Žganec-Brajša, KAZALIŠTE.hr, 17. listopada 2022.

  Režija: Dubravko Torjanac
  Premijera: 11. rujna 2022.
  Dramaturgija: Vesna Kosec-Torjanac
  Scenografija, kreacija lutaka i video-projekcije: Ivan Duić
  Skladatelj: Vid Novak Kralj

  Glume: Marko Cindrić, Filip Eldan, Nikša Eldan

Piše:

Leon
Žganec-Brajša