Indija u Požegi

Gradsko kazalište Požega: Josef Hader i Alfred Dorfer, Indija, red. Marius Schiener

 • Gradsko kazalište Požega: Josef Hader i Alfred Dorfer, Indija, red. Marius Schiener
  Suradnjom Umjetničke organizacije Mitropa i Gradskog kazališta Požega osmišljena je zanimljiva predstava, čija je požeška premijera bila krajem studenog, a zagrebačka se izvedba očekuje sljedeće godine. Austrijski pisci Josef Hader i Alfred Dorfer napisali su izvrstan tekst pod nazivom Indija u kojem dvojica kušača hrane, putujući zajedno, polako ulaze u intimne ispovijesti predočavajući svoje životne filozofije. Nisu to, dakako, svemirske poruke, ali se kroz komične replike prepoznaju beznađe, očaj, istinska tragičnost…

  Gradsko kazalište Požega: Josef Hader i Alfred Dorfer, Indija, red. Marius SchienerTim više što su prevoditeljice Petra Pavković i Tihana Suzanić obojile imena mjesta i dijaloge, a scenografski par Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić približili jednostavnom i funkcionalnom scenom različite prostore, koji se samo površinski razlikuju, bez istinske raznolikosti.
  Budući da se radi o dvojici jednostavnih muškaraca, niti njihova odjeća ne pokazuje neke posebnosti (Marita Ćopo). Redatelj Marius Schiener pristupio je predstavi vrlo funkcionalno i osjećajno, tako da zaista pozorno pratimo zbivanje i s puno sućuti možemo proživljavati događaje kroz koje prolaze Kožarić (Nenad Cvetko) i Zlobinski (Damir Šaban).

  Gradsko kazalište Požega: Josef Hader i Alfred Dorfer, Indija, red. Marius SchienerDakle, zaključimo, radi se o dobro odabranoj i suvislo osmišljenoj predstavi, ali... Premalo proba, iscrpljenost glumaca, ovisnost o terminima snimanja te nesigurnost izvedbe u kojoj bi u drugačijim uvjetima glumci sigurno uživali, pokazuju prokletstvo sadašnjeg kazališnog trenutka. Naime, kako se glumci bespoštedno bore za egzistenciju, a očito je sapunica čvršća od dasaka koje život znače, proizlazi da je čak i najbolja kazališna misao nemoćna pred trivijalnim zovom egzistencije. I zato bih, žalosna ali i optimistično raspoložena, poželjela Indiji u budućnosti bolje ozračje, kako reče Pavo Marinković "više glumačkog prostora za igru".

  © Olga Vujović, KULISA.eu, 3. prosinca 2008.

Piše:

Olga
Vujović