Kazališni događaj godine

Teatar Exit, Zagreb: Kauboji, autor i redatelj Saša Anočić

 • Teatar Exit, Zagreb: Kauboji, autor i redatelj Saša Anočić
  Premijera u Teatru Exit autorskog projekta Saše Anočića pod imenom Kauboji doista jest kazališni događaj godine, što je ove godine na opće čuđenje potvrđeno i glavnim Nagradama hrvatskog glumišta. Kauboji su najbolja hrvatska predstava 2008. godine prvenstveno stoga što ni u jednoj drugoj nije prisutna takva čarobna simbioza redateljske imaginacije, ali i glumačke kreativnosti i zalaganja. Matko Raguž u privatnom Teatru Exit odlučio je riskirati i pružiti Anočićevoj ekipi nevjerojatnih šest mjeseci vremena za pripremu projekta, planirajući predstavu od čak osam glumaca, što je vjerojatno najbrojnija i financijski najzahtjevnija produkcija tog sjajnog kazališta koji u zadnjih par godina, valja i to priznati, nije imao veliku hit predstavu.

  Anočić je imao slobodne ruke, kako u odabiru teme, tako i u odabiru suradnika, pa su se sjajnom trojcu iz Smisla života gospodina Lojtrice, Rakanu Rushaidatu, Radovanu Ruždjaku i Živku Anočiću, pridružili Hrvoje Barišić i Krunoslav Klabučar, te perspektivna mlada pjevačica Ivana Starčević i multiinstrumentalist Matija Antolić, dvojac koji je ozbljno osnažio glazbeni dio predstave.

  Kauboji su zamišljeni kao razbarušeni mjuzikl koji je u prepoznatljivom Anočićevom stilu premijerno izveden s pokojim praznim hodom, što se znatno popravilo tijekom brojnih rasprodanih izvedbi. Montipajtonovska ingenioznost u stvranju predloška, virtuoznost glumačke izvedbe i općenito ogromna predanost i ljubav uložena u nastanak predstave rezultirali su teatarskim činom koji je mjesecima rasprodan i ovjenčan najvećim državnim nagradama.

  © Matko Botić, KULISA.eu, 31. prosinca 2008.
  (iz teksta Pamtim samo sretne dane...)

Piše:

Matko
Botić