Može i bolje

Glumačka radionica HNK-a Zadar: Tennessee Williams, Iznenada prošlog ljeta, redatelj Vinko Radovčić

 • Glumačka radionica HNK-a Zadar: Tennessee Williams, Iznenada prošlog ljeta, red. Vinko Radovčić

  Dramska radionica HNK-a Zadar i u novoj sezoni dobiva mogućnost igranja premijernih komada na glavnoj sceni i pred punim auditorijem, što je svojevrstan paradoks, kao što je paradoks da pomladak ove kazališne kuće producira kvalitetnije i bolje izvedene komade od službene produkcije. Naravno, ako se sjetimo da profesionalni pogon ima dvoje glumaca, onda je lako shvatiti da pomladak i radionica integralno sudjeluje u proizvodnji svega odigranog na sceni HNK-a Zadar.

  Pretjerana retrogradnost repertoara očita je i u premijernim naslovima glavne produkcije kao i radionice. Tennessee Williams očito je as u rukavu s kojim je teško pogriješiti pa se tako pokazalo i s premijernim izvođenjem njegove jednočinke Iznenada prošlog ljeta koja je kazališni život počela off brodvejskim produkcijama, a tek je u novom stoljeću dosegla glavne repertoarne dvorane. Sazdan po klasičnim Williamsovim postulatima nostalgije, dekadencije i morbidnog punch-linea (pedofilija i kanibalizam), komad Iznenada prošlog ljeta zasigurno je izvan tematskih i estetskih potreba ovog kazališta jer je, kao i u kontekstu Allbeeja, teško pronaći paralele dekadentnog američkog juga s onim balkansko-mediteranskog svjetonazora. To ne znači da takve drame ne treba igrati, no u realizaciji izvedbe ne prepoznaje se ništa izvan školskog i zanatskog građanskog teatra pedesetih.

  Glumačka radionica HNK-a Zadar: Tennessee Williams, Iznenada prošlog ljeta, red. Vinko RadovčićTako je i s ovom zadarskom premijerom. Mladi Vinko Radovčić ponovno je nagrađen režijom i ulogom dr. Cukrowicza, no za razliku od nedavne režije Krležine drame Adam i Eva, s Williamsom se nije proslavio. Jednostavna struktura drame pasivno je naglašena linearnom i neinventivnom režijom koja naglašava statiku i verbalnu narativnost. Zanatski odrađene uloge Radovčića i Žane Bumber u ulozi Violet Venable s naglašenom manirom neusuglašeno se sudaraju s amaterskim pokušajima Dunje Ercegović u ulozi Catherine i ostatka ansambla, koji tek utilitarno obavlja svoj posao. Konačni i raspletni solilokvij Catherine, koji u sebi otkriva potku pedofilsko-kanibalističkog zapleta, nije odigran na razini odsudnosti i dramskog vrhunca pa je cijeli komad izgubio na snazi i smislu. Nadajmo se da će u reprizi ta režijska pogreška biti korigirana.
  Unatoč iskazanim primjedbama, izvedbe dramske radionice i dalje su bolji i svježiji dio produkcije HNK-a Zadar koja je upala u programsku krizu.

  © Mario Županović, KAZALIŠTE.hr, 3. travnja 2012.
  Glumačka radionica HNK-a Zadar: Tennessee Williams, Iznenada prošlog ljeta, red. Vinko Radovčić
  Glumačka radionica HNK Zadar
  Tennessee Williams
  Iznenada prošlog ljeta
  redatelj Vinko Radovčić
  premijera 27. ožujka 2012.
  mentorica Jasna Ančić, scenografija Vinko Radovčič i John Čolak, kostimografija i odabir glazbe Vinko Radovčić, bubnjevi Mladen Antišin i Mišo Kamber, savjetnica za scenski pokret Nena Jurišić, oblikovanje svijetla Branislav Zafranović, oblikovanje tona Renato Zafranović, izrada kostima Vernada Stipaničev, fotograf predstave Saša Čuka, inspicijent Mišo Kamber
  izvode: Žana Bumber (Gđa Violet Venable),  Dunja Ercegović (Chatarine Holly), Vinko Radovčić (Doktor Cukrowicz), Tamara Sukalić (Gđa Holly), Renato Pizek (George Holly), Ivana Begović (Časna Felicity), Marina Rogoznica (Foxhill)

Piše:

Mario
Županović