Scenski strip s pjevanjem i pucanjem

Gradsko kazalište Joza Ivakić, Vinkovci: Dubravko Mataković, Iz Kabula s ljubavlju TU, red. Dražen Ferenčina

 • Gradsko kazalište Joza Ivakić, Vinkovci: Dubravko Mataković, Iz Kabula s ljubavlju TU, red. Dražen Ferenčina

  Vinkovačko Gradsko kazalište Joza Ivakić, 21. prosinca 2012. godine premijerno je izvelo predstavu Iz Kabula s ljubavlju TU s podnaslovom Čmargedon: Opasna osveta nevjerojatnog čovjeka s drvenom glavom protiv povratka smaka svijeta na nemogući način. Izvedba je postavljena prema tekstu poznatog strip autora Dubravka Matakovića (koji potpisuje i scenografiju, kostimografiju i glazbu s vinkovačkim sastavom Septica), a za režiju je odgovoran Dražen Ferenčina, dramaturgiju Damir Mađarić i koreografiju Aleksandra Colnarić.

  Iz Kabula s ljubavlju TU nastavak je istoimene predstave iz 2007. godine, koja je postala najuspješnijom predstavom vinkovačkog kazališta s četrdeseta izvedbi, a zanimljivo je da je Mataković, za razliku od prvog dijela, tekstualni predložak stvarao kroz predstavu pa će strip tek nastati. U nadrealnoj, humornoj groteski s elementima pucanja i pjevanja ponovo je u središtu obitelj Gmižić – prljavi, debeli i odrpani Glištun (Draško Zidar), njegova pogrbljena, prerano ostarjela i krezuba supruga Prcmilka (Tatjana Bertok-Zupković) te njihov mentalno zaostali sin Kaćun (Vladimir Andrić) koji vode publiku kroz specifičan Matakovićev crni humor.
  Gradsko kazalište Joza Ivakić, Vinkovci: Dubravko Mataković, Iz Kabula s ljubavlju TU, red. Dražen Ferenčina
  Poigravši se s tematikom najavljena smaka svijeta 21. prosinca 2012. godine, život obitelji Gmižić temeljno će se promijeniti. U napetim i duhovitim situacijama s nadrealnim obratima Glištunu će glava kojom je odbacio 'steroid nazad u svemir biti zamijenjena drvenom (na koju ima garanciju šest mjeseci), Kaćun će zbog temporalnog poremećaja zaglaviti u vremenu i postati nadprosječno pametan, obitelj će se sukobiti s Romima otmičarima/preprodavačima (Armani Verzače – Nermin Omić i Đeljana Verzače – Matea Grabić), a sve je začinjeno s osvajačkim pretenzijama raspjevanih i rasplesanih disco-partizana (Maja Lučić, Ivan Ćaćić, Vladimir Andrić, Domagoj Mrkonjić, Tatjana Bertok Zupković...), koji uz pomoć novog Kaćuna žele izgraditi atomsku bombu i zavladati svijetom.

  Dražen Ferenčina uspio je svojim konceptom u nimalo lakom zadatku. Na scenu je vjerno postavio dramsko nedjelo temeljeno na strip formi koja zahtijeva sažeto, kratko i jasno izražavanje u nizu sukcesivnih zasebnih kadrova kroz naraciju. Pretočivši tu tehniku u dramsko djelo dodavši dramske sukobe, dijalošku radnju i linearnu strukturu radnje, načelno je ostvario uspješnu kombinaciju oba svijeta (zbog miješanja formi izvedba je na trenutke dramaturški nedovršena, nelogična ili sadrži rupe koje se popunjavaju naracijom, a ne igrom). Stvorio je brzu, tečnu i gledljivu predstavu koja zaokuplja pozornost publike od početka do kraja.
  Gradsko kazalište Joza Ivakić, Vinkovci: Dubravko Mataković, Iz Kabula s ljubavlju TU, red. Dražen Ferenčina
  Najjači je adut izvedbe zajednička kvaliteta ansambla koji je pojačan gostujućim glumcima iz Zenice (Nermin Omić), Virovitice (Draško Zidar), HNK-a u Osijeku (Tatjana Bertok Zupković) te mladim snagama u usponu Ivanom Ćaćićem, Majom Lučić, Matejom Grabić i Domagojem Mrkonjićem. Za razliku od nekoliko prethodnih premijernih izvedbi, ovog puta svi na sceni djeluju uigrano i koncentrirano. Točni su u govornim radnjama, komunikaciji s partnerom, dikciji, stalni su u svojim likovima te dojmljivi i energični u scenskom pokretu. Posebnu pohvalu zaslužili su Tatjana Bertok Zupković, koja se sjajno transformirala u lik pogrbljene i krezube Prcmilke pa se činilo kako je lik iz Matakovićeva stripa oživio na sceni te Vladimir Andrić, koji je u liku mentalno zaostalog / nadprosječno pametnog Kaćuna ostvario svoju dosad najbolju izvedbu.

  Uspjehu izvedbe uvelike je pridonijela i glazbena podloga sastava Septica čiji su napjevi melodični, zarazni, simpatični i duhoviti, plošna, minimalistička i crtana strip scenografija te živa i ritmična koreografija Aleksandre Colnarić. Nakon nekoliko slabijih premijernih naslova, Gradsko kazalište Joza Ivakić ponovo se vratilo na dobar put te se čini da će nastavak velikog hita iz 2007. godine biti jednako uspješan. U ovom pesimističnom, recesijskom vremenu stvorili su kvalitetnu predstavu koja će zabaviti i nasmijati suvremenim humorom, napetim obratima, neočekivanim situacijama te pjevanjem i pucanjem na sceni.

  © Alen Biskupović, KAZALIŠTE.hr,  23. prosinca 2012.Gradsko kazalište Joza Ivakić, Vinkovci: Dubravko Mataković, Iz Kabula s ljubavlju TU, red. Dražen Ferenčina
  Dubravko Mataković
  Iz Kabula s ljubavlju TU
  redatelj Dražen Ferenčina
  premijera 21. prosinca 2012.
  scenografija i kostimografija Dubravko Mataković, glazba Septica
  izvode: Draško Zidar, Tatjana Bertok-Zupković, Vladimir Andrić, Nermin Omić, Matea Gravić, Ilija Červen, Ivan Ćaćić, Zorko Bagić, Maja Lučić, Domagoj Mrkonjić

Piše:

Alen
Biskupović