Ples do kraja ljubavi

1. RE: ADU, Revija nastavne produkcije ADU, Zagreb, 23. – 26. siječnja 2013. August Strindberg, Gospođica Julija, red. Ivan Planinić

 • August Strindberg, Gospođica Julija, red. Ivan Planinić

  Ovogodišnja RE: ADU zatvorena je predstavom Gospođica Julija u režiji Ivana Planinića. Mladi je redatelj Strindbergovu naturalističku dramu uprizorio izmjenjujući prizore prikazivanja s prizorima prepričavanja što mjestimično otežava prijem i razumijevanje radnje onima koji djelo ne poznaju. Unatoč tome, centralna problematika Strindbergova djela estetski je kvalitetno prenesena na kazališne daske. Gospođica Julija je drama koja tematizira odnose moći u društvu na kraju devetnaestog stoljeća te propitkuje poziciju moći naspram ljubavi i postoji li uopće ljubav u odnosima koji se temelje na odmjeravanju snaga proisteklih iz različitih izvora.
  August Strindberg, Gospođica Julija, red. Ivan Planinić
  Julija je mlada gospođica iz plemenitaške obitelji koja ostvaruje seksualni, a na trenutke se čini i ljubavni, odnos sa naočitim slugom Jeanom. Superiorna pozicija koju zbog svog staleškog statusa Julija zauzima prema Jeanu te suzdržanost s kojom se on prema njoj odnosi, izokreće se nakon što među njima dođe do izmjene intimnosti. Tjelesnim činom brišu se staleške granice, a od djetinjstva sanjana, nedostižna gospođica Julija postaje objektom Jeanovih uvreda i ponižavanja. Režijska rješenja prate razvoj radnje i promjene u poimanju granica i odnosa moći.

  Kako radnja odmiče hladni početak predstave dodatno mehaniziran neprirodnim dijalozima i geometrijski oblikovanim tjelesnim pokretima prelijeva se u strastvenu igru, ples tijela nadopunjen i prekidan bujicama riječi izmijenjenih među ljubavnicima, koje jedno od njih polako vode u propast. Planinić je na gotovo potpuno ogoljenoj pozornici jednostavnim scenskim rješenjima i stavljanjem naglaska na tjelesnost stvorio decentno erotično okruženje, a glazba i elegantni crni kostimi poslužili su kao odlična nadopuna takvoj atmosferi.

  Na sceni se tijekom cijele predstave nalazi troje glumaca. Katarina Strahinić pomalo rezervirano utjelovljuje lik Kuharice, Jeanove zaručnice, koja kad ne spava funkcionira kao moralna i religiozna vertikala djela. Martina Čvek kao Julija, a Robert Budak kao Jean dobro su odglumili svoje uloge, ali ostaje nepopunjen spektar emocija koje tema poput ove rastvara. Pored odlično utjelovljene strasti i izmjene pozicija moći ipak postoje elementi u predstavi na čijoj bi se izražajnosti moglo poraditi.

  © Maja Dujmović, KAZALIŠTE.hr, 28. siječnja 2013.
  August Strindberg, Gospođica Julija, red. Ivan Planinić
  August Strindberg
  Gospođica Julija
  redatelj Ivan Planinić
  izvode: Katarina Strahinić, Martina Čvek, Robert Budak

Piše:

Maja
Dujmović