Obogaćivanje tradicije kabareta

12. Gumbekovi dani - međunarodni festival kabareta, Zagreb, 16. - 31. ožujka 2019. • 12. Gumbekove dane otvorio je umjetnički ravnatelj Glumačke družine Histrion Zlatko Vitez, uz prisutnost Gumbekove kćeri Marte Crnobrnje. Prvi festival kabareta Gumbekovi dani organiziran je 2008. u Histrionskom domu, a nazvan je prema Mladenu Crnobrnji Gumbeku, iznimnom hrvatskom komičaru te majstoru kabareta. Svoju kabaretsku vještinu Gumbek je pokazao u Histrionima 1989. u izvedbi najznačajnijeg hrvatskog kabaretnog teksta druge polovice 20. Stoljeća - Kavane Torso Tahira Mujičića, Nine Škrabe i Borisa Senkera u režiji Zlatka Viteza.

  Kuc kuc cabaret u izvedbi RI Teatra iz Rijeke prikazan je 19. ožujka 2019. u Histrionskom domu. Izvođači su Bojan Lakoš, David Petrović, Marina Deželjin, Davor Popović, Josip Medaković i Helena Miočić-Mandić. Zabavan humorističan program u izvedbi 5, 6 glumaca sastoji se od skečeva, pjesama i plesa. Prikaz svakodnevnih aktualnih tema podloga je za šalu, parodiju i viceve. Komičnost je postignuta dobrim dosjetkama i šalama, ali i problematičnim, škakljivim te nerijetko vulgarnim temama, koje su nasmijavale publiku. Od scenografije je bio tek poneki stolac, paravan za pozadinu, te vrata za izlaz na scenu. Glumci su bili zabavni i vješti u prikazu komičnih situacija, a svojim su vedrim pristupom dodatno razveseljavali publiku. Tome su još više pridonijeli maštoviti i zabavni kostimi. Kuc Kuc Cabaret nudio je i domišljate glazbene točke, a zabavi je pridonio i mađioničar Andrej koji je uključio osobe iz publike. Isto su učinili i sami izvođači te s gledateljima napravili interaktivnu točku. Zanimljivosti programa pridonijelo je i to što su skečevi sažeti i kratki, a ritam cijele predstave odmjeren, čime kabaret zadržava pažnju gledatelja.  Kabaret Geste i grimase u produkciji GD Histrion autora Arsena Dedića, koji je i autor glazbe, premijerno je izveden na svečanom zatvaranju i dodjeli nagrada 12. Gumbekovih dana 31. ožujka 2019. u Histrionskom domu. Uprizorili su ga Zlatko Vitez, Sanja Marin, Franjo Kuhar i Oliver Belošević. Dojmljivi kabaretni kolaž složen je od kazališnih pjesama i poezije Arsena Dedića koji je uglazbio 26 Histrionskih predstava, od kojih su mnoge nagrađivane. Predstava je davanje priznanja jedinstvenom i velikom Arsenu koji je bogato surađivao s Histrionima, nastupao na njihovoj pozornici, te pisao poeziju nadahnutu kazalištem. Scenografija prikazuje sjećanje i poštovanje: u središtu je podignut portret Arsena Dedića, uokolo su cvjetovi, a ispred stol i stolci za glumce, dok pored njih svira klavirist. Zlatko Vitez izvodi kvalitetne recitale gdje prevladava zagrebački stil, profinjena Sanja Marin lijepo pjeva, a Franjo Kuhar odličan je u recitiranju. Tematika predstave dodiruje više kazališnih i ljudskih problematika, naglašavajući iz Arsenovih stihova i potrebu glumaca za slobodnim stvaranjem.

  Kabaret osebujnim prikazivačkim sredstvima uspješno podsjeća na veliki talent, iznimnog pjesnika i kantautora Arsena Dedića. Arsen je jednom rekao: „Histrioni su plovili u doslovnom i prenesenom značenju. S njima sam od samog početka. S njima mi je bilo mučno, dosadno, dugo, loše plaćeno, neizvjesno i teško… ali to je ipak moje najljepše provedeno vrijeme, i kazališno i prijateljsko.“ Troje glumaca kabaretskim nastupom recitiraju poeziju, pjevaju pjesme, te dobro zabavljaju publiku i vraćaju vrijeme Arsena Dedića.

  Na svečanom zatvaranju i dodjeli nagrada 12. Gumbekovih dana kao posebno vrijedno ostvarenje, od predstava čvršće vezanih za tradiciju kabareta, nagrađen je Rusfaj Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca i Karlovačkih pelivana u režiji Peđe Gvozdića. Najoriginalnije obogaćivanje tradicije kabareta ostvario je Kaos cabaret Cirkobalkana iz Zagreba i Beograda povezivanjem cirkusa s kabaretskom predstavom visokih dometa. Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Linda Begonja za izvedbu u predstavi Preko veze Kazališta Kerempuh. Za najboljeg glumca nagradu je dobio Filip Križan za ulogu u predstavi Sjećanje šume Kazališta Gavella. Najboljom predstavom proglašena je Proba orkestra redatelja Edvina Liverića u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. Za izniman doprinos oživljavanju kabareta ove godine je nagrađen Zlatko Vitez.

  © Nataša Bjelan, KAZALIŠTE.hr, 19. travnja 2019.

Piše:

Nataša
Bjelan