Simpatična predstava koja nasmijava bez jeftinih šala

13. Gumbekovi dani, Kerekesh Teatar, Varaždin: Jan Kerekeš, Krtice, red. Ljubomir Kerekeš • Predstava Krtice Kerekesh Teatra izvedena je u Histrionskom domu na XIII. Gumbekovim danima koji su se, unatoč i usprkos svemu, održali u prosincu umjesto proljetos kada to epidemiološka situacija nije dopuštala. Iako je predstava premijeru imala 2015., izvedene šale i dalje su aktualne te nadilaze granicu seoskog vica, a Jan Kerekeš u ovoj je monodrami pokazao široku lepezu glumačkog umijeća tumačenjem gotovo petnaest različitih likova.

  Krtice se svečano otvaraju spjevom Carmina Burana popraćenim melodičnim mrmljanjem, što samoironično upućuje na svečanost ove izvedbe, situacije i samog glavnog lika koji ima iznimno važnu ulogu u svome kraju. Riječ je o četrdesetogodišnjem domaru Stjepanu Radičkom (Jan Kerekeš) koji se na početku predstavlja i upoznaje s publikom. Odjeven u staru trenirku sa zakrpama, pogrbljen i na snažnom zagorskom kajkavskom dijalektu, Stjepan pripovijeda o svom životu i poslu u NK Žbunj, u kojem desetljećima radi kao domar koji brine za sve, ponajviše za travnjak. Govori i o odnosima sa susjednim mjestima te glavnim rivalom, NK Grm, te interpretira navijače s jedne i s druge strane.


  Njegova muka, kaže, počinje prije nekoliko tjedana, kada su se na travnjaku našle krtice i pritom raskopale više od 200 krtičnjaka, čime počinje njegova pustolovina. Pokušava ih se riješiti na sve moguće načine - od fizičkih pokušaja uklanjanja lopatom te udara strujom i mlazovima vode do postavljanja otrovnih pilula u zemlju koje bi ih trebale rastjerati. Dodatan stres Stjepanu predstavlja i činjenica da se krtica pod svaku cijenu mora riješiti do povijesne utakmice s Dinamom koji dolazi na njihov teren. Nakon brojnih neuspjeha, krtice mu se počinju i rugati te u glas pjevaju svoj prepjev kultne pjesme Janis Joplin Mercedes Benz, što je svrhovito uklopljeno u tijek predstave. Gubeći nadu i volju za daljnju borbu, Stjepan dan prije gostovanja Dinama od susjeda saznaje za otrov kojim bi se moglo rastjerati krtice.

  Stjepan odlazi u trgovinu prikladnog naziva Otrov d.o.o. u kojem susreće feminiziranog prodavača kojeg rasplače svojim neumjesnim komentarima. Pritom oba lika besprijekorno i istovremeno tumači Jan Kerekeš, prelazeći iz uloge dobronamjernog ali krutog seoskog domara u ulogu senzibilnog trgovca. Pri posljednjem susretu s krticama Stjepan i dalje nailazi na poteškoće jer ga susjeda prijavljuje policiji, a na teren izlazi njegov mlađi brat policajac. Naposljetku se Stjepan ipak rješava krtica, poravna teren te Žbunjani slavodobitno gube 9:0 od Dinama. Nekad poraženi domar tada doživljava osobni trijumf, mještani ga ponovno prihvaćaju, a ujedno slavi i rođendan te u međuvremenu izgradi vlastiti nogometni teren iza kuće s kojeg uskoro čuje poznate glasove koji pjevaju Mercedes Benz.

  Stjepan Radički na svom putu nailazi na brojne pomagače i odmagače koje redom sve utjelovljuje Jan Kerekeš, pritom besprijekorno prelazeći iz jedne uloge u drugu. Primjerice, u razgovoru sa šefom Kerekeš u dijalogu mijenja svoje držanje, način govora, mimiku i dijalekt kako bi što vjernije prikazao dva lika i dinamiku njihovog odnosa – glasnog, uspravnog i agresivnog nadređenog suprotstavlja pogrbljenom, povučenom i fizički stisnutom domaru. Osim njega, Kerekeš je interpretirao i brojne druge likove kojima je pokazao svoje brojne talente imitiranja, a većinu bi publika prepoznala i bez glumčevih opaski. Stoga u potrazi za rješenjem protiv krtica Stjepan najprije nailazi na popularnog pjevača Massima, kojeg publika prepoznaje po gestikulacijama i poznatom baritonu te jednoj od njegovih poznatih pjesama.  Stjepan zatim nailazi na dvije legende hrvatskog kazališta - Žarka Potočnjaka i Sinišu Popovića, koje također savršeno imitira, a u svoju izvedbu Kerekeš ulaže sve - od glasa do detalja na licu, kako bi je zaokružio i učinio savršenom. Međutim, najveći smijeh i spontani pljesak ipak izaziva pojava bivšeg ministra financija Slavka Linića, svojedobno najpoznatijeg po fiskalizaciji, kojeg susreće na izlasku iz trgovine da bi ga podsjetio da uzme račun. Jan Kerekeš ovom je, naizgled banalnom predstavom, pokazao lepezu svojih mogućnosti i predstavio se u najboljem mogućem izdanju. Utjelovivši petnaestak likova različitih pozadina, od kojih su neki i poznati hrvatskoj javnosti, čime je odgovornost glumca veća, Kerekeš se zaista pokazao u najboljem mogućem svjetlu i za svoju izvedbu zasluženo dobio nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta 2015. godine.

  Krtice su ujedno i jedna od komedija koje ipak imaju promišljeniji humor te svoju publiku ne vrijeđaju starim vicevima i stereotipnim šalama. Osjetno je da je u tekst ove komedije (koji također potpisuje Jan Kerekeš) ipak uložen trud, a iako se stječe dojam da su susreti s poznatim imenima, poput bivšeg ministra ili glumačkih legendi, umetnuti isključivo radi pokazivanja imitatorskog talenta Jana Kerekeša, on je u svojoj izvedbi ipak toliko siguran i uvjerljiv da redatelju Ljubomiru Kerekešu to nije niti za zamjeriti. Sama radnja predstave, premda naoko jednostavna, ipak je klimaktična i napeta te gledatelji do samog kraja ne znaju na koji će se način Stjepan Radički suočiti s krticama te hoće li ih se uopće uspjeti riješiti.  U 60 minuta igre Jan Kerekeš baš poput nogometaša u utakmici prolazi sve faze nadmetanja s protivnikom, a publici prenosi svoju opuštenost i dobar duh. Scenografija (Dina Rain) Krtica iznimno je jednostavna te se sastoji od dva omanja gola, plakata u pozadini koji predstavlja logotip NK Žbunj te stražnjeg plakata na kojem su uređeni seoski nogometni navijači. Osim toga, na sceni se pojavljuje i nekoliko krtičnjaka, no to je za predstavu poput ove i sasvim dovoljno jer je Jan Kerekeš u svojoj scenskoj pojavi dovoljno jak i primjetan da bi ga raskošnija scena vjerojatno samo nepotrebno zasjenila.

  Krtice Kerekesh Teatra primjer su dobre komedije i monodrame koja publiku uspijeva nasmijati i bez jeftinih šala i repetitivnih (često i seksističkih) pošalica na račun manjina i žena. Ova simpatična predstava prvenstveno se oslanja na talent Jana Kerekeša koji bez nepotrebnih songova i interpolacija nasmijava publiku punih sat vremena. Krtice su svakako jedan od rijetkih primjeraka predstava u kojima je manje zaista više, za što u ovomu slučaju zasluge odnosi glumac, ujedno i tekstopisac, dakako u suradnji s redateljem i autorskom ekipom koja mu je sve to omogućila.

  © Tea Schmidichen, KAZALIŠTE.hr, 12. prosinca 2020.

  Produkcija: Kerekesh Teatar, Varaždin
  Premijera: 29. ožujka 2015.
  Izvedeno u sklopu 13. Gumbekovih dana u Histrionskom domu u Zagrebu, 2020.

  Redatelj: Ljubomir Kerekeš
  Scenografija i dizajn plakata: Dina Rain
  Kostimografija: Jan Kerekeš
  Scenski slikar: Ivan Duić
  Glazba: Leo Friščić, Jan Kerekeš
  Majstor rasvjete: Dario Horvat
  Majstor tona: Izak Meštrić

  Igra: Jan Kerekeš

Piše:

Tea
Schmidichen