Spoj tradicionalnog lutkarstva i multidisciplinarnosti

Lutkokaz – 11. međunarodna revija lutkarstva, (22.-26. ožujka 2021.), Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

 • Gllugl: Dinko Šimunović, <em>Duga</em>, red. Tamara Kučinović

  Lutkokaz – 11. međunarodna revija lutkarstva u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, ove se godine unatoč svemu ipak održava, no u skladu sa sveopćom situacijom, predstave se prenose online. Osječka akademija pokrenula je Lutkokaz 2010. godine kao mjesto na kojem će gledatelji moći pogledati ispitne produkcije osječkih studenata, no štošta se otad promijenilo, a Lutkokaz se u značajnoj mjeri proširio, o čemu svjedoče i brojne suradnje, gostovanja i koprodukcije, a neke će gledatelji moći pogledati i sada. Revija je ove godine podijeljena u tri ciklusa koji se odvijaju od 22. do 26. ožujka, od 26. do 30. travnja te od 24. do 28. svibnja, a izvedene predstave gledateljima su dostupne i nekoliko dana nakon online premijere.

  Lutkokaz se ove godine održava u sklopu projekta Kreativne Europe – Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU, u kojem osječka akademija sudjeluje uz Lutkovno gledališče Ljubljana, litvanski Teatar Lele iz Vilniusa i Puppet Animation Scotland iz Edinburgha. Pod umjetničkim vodstvom kazališnog kritičara, teatrologa i profesora Igora Tretinjaka, fokus ovogodišnjeg Lutkokaza leži na dvjema dimenzijama – kazališnoj i filmskoj. Stoga su gledatelji u prvom dijelu revije mogli pogledati izvrsno snimane nagrađivane predstave Duga i U potrazi za dijamantnom suzom koje, zahvaljujući izvrsnoj adaptaciji, nisu izgubile ništa od kazališne iluzije i čarolije, što je inače najslabija točka snimljenih predstava.

  Gradsko kazalište Požega: <em>U potrazi za dijamantnom suzom</em>, završni rad studenata Vanje Jovanovića i Ivana Pokupića

  Upravo je Duga, nastala prema istoimenoj pripovijesti Dinka Šimunovića, otvorila ovogodišnji Lutkokaz na najbolji mogući način. Naime, Duga je gledateljima pokazala da je više od obične lutkarske predstave jer obuhvaća više izvedbenih dimenzija te je idealan početak za one koji se tek trebaju zaljubiti u magiju lutkarstva. Osim toga, konceptualni Djevin skok ili proljeće u slijepoj ulici Zagrebačkog kazališta mladih izvrsno je osmišljena multidisciplinarna neverbalna predstava o Slavi Raškaj koja je u 40 minuta pokazala jedan sasvim drugačiji pogled na lutkarstvo.

  U sklopu revije izvedene su i tradicionalnije lutkarske predstave poput one Gradskog kazališta Požega U potrazi za dijamantnom suzom, koja na zanimljiv, zabavan i djeci blizak način kombinira domaće iskustvo slavonskog bećarca s istočnjačkim elementima poput japanskih učitelja i opasnog zmaja. Uz to, zahvaljujući načinu snimanja, gledatelji mogu zaviriti i „iza kulisa“ te pogledati na koji način požeške lutke plešu kolo te kako zmajevi lete. Caffe Kraljevstvo Kazališta lutaka Zadar predstava je koja kombinira dramsku glumu s teatrom predmeta te je također jedna od onih koja će se u jednakoj mjeri svidjeti djeci i odraslima.

  Kazalište lutaka Zadar: <em>Caffe Kraljevstvo</em>, red. Vanja JovanovićZagrebačko kazalište mladih: <em>Djevin skok ili proljeće u slijepoj ulici</em>, autorski projekt Krune Tarle i Grupe Fasade

  Osim toga, prikazani su i kratki filmovi osječkih studenata, a u sklopu prvog dijela festivala na akademiji je održana i izložba Gle, lutka!, kao i predavanje kazališne kritike Krune Tarle, autorice predstave Djevin skok, koje je bilo zatvorenog tipa. Prema najavama organizatora, kao i prema objavljenom programu, izvjesno je da će i druga dva dijela Lutkokaza biti jednako bogata, raznolika i nadasve poučna. Stoga se veselimo nastavku festivala i popularizaciji lutkarstva izvrsnim umjetničkim odabirima.

  © Tea Schmidichen, KAZALIŠTE.hr, 2. travnja 2021.

Piše:

Tea
Schmidichen